Boeddhisme


Om mani padme hum, om mani padme hum 

Tien minuten reciteren we deze bekendste van alle mantra’s op een halfzingende manier. ‘Stel je voor hoe het witte licht van Boeddha je gedachten schoonmaakt van alle agressie en onwetendheid’, zegt de kaalgeschoren non. Ik zit in een gompa, een boeddhistische tempel.  Als deel van mijn studieverlof breng ik tien dagen door in Kopan, een Tibetaans klooster aan de rand van Kathmandu.

meditatie in Kopan, Nepal


In een groep van 90 merendeels jongeren van rond de twintig, volg ik een introductiecursus over het boeddhisme, speciaal voor westerlingen. Ani Karen, de Zweedse non die hier met de hippies aankwam en nooit meer wegging, legt uit waar de leer van Boeddha over gaat. ‘Doe nu even geen vergelijkend godsdienstonderzoek’, zegt ze . ‘Stel je open voor wat je hier hoort en onderzoek het zelf. Pas het toe en zie of het voor je werkt.’ 

relieken van Lama Konchok: parelproducerende rib


Ik moet denken aan de woorden van Paulus: ‘onderzoekt alles en behoud het goede’ en besluit haar raad op te volgen. Het is makkelijk om de cursus te volgen en ondertussen je eigen ideeën vast te houden. Maar het werkt net zo in het christelijk geloof: als je op afstand blijft, zul je nooit ontdekken wat het hart ervan is, het wezenlijke. Dus besluit ik volop mee te doen met alle meditaties, oefeningen en tempeldiensten en later maar eens te kijken wat ik ervan wil behouden.

Als er een gebedsdienst is van de monniken, geef ik een voorbede op, voor twee mensen die ik ken. Als ik hun namen hoor, omlijst door luidruchtig tromgeroffel en hoorngeschal, denk ik aan de Ene die alle namen en godsdiensten overstijgt. 


Voor een wat uitgebreider verslag, kijk op deze bladzijde of bekijk daar het youtube filmpje ervan.


‘De aarde is mijn getuige’, zei Siddharta Gautama en hij raakt de grond aan.

Dit beeld van de Boeddha, een jonge prins uit het zuiden van Nepal, die zo’n 500 jaar voor Christus leefde, zie je overal. Op de muren van tempels en op de thangka’s, de geschilderde doeken die overal hangen. Dit is het moment dat de Boeddha verlichting bereikte. Dat wil zeggen: hij zag de werkelijke oorzaak van het lijden en de mogelijke weg eruit. 

Deze afbeelding heeft de meester-schilder voorbereid voor de cursus die ik samen met mijn dochter volg. Het lijkt op iconenschilderen, zowel de techniek als de spiritualiteit ervan. Een vorm van mediteren. En héél langzaam schilderen. Daar ben ik dus nog wel even mee bezig.

thangka schilderen


Voor meer artikelen over Boeddhisme, kijk op de volgende bladzijden. 

Sporen van God
Kun je iets van God merken ? Misschien wel.
Map
Info