Hindoeïsme

We bezoeken 

Het is een bijbelse herrie. Met bazuinen en klinkende cimbalen wordt de slapende Vishnoe wakker gemaakt. Een nieuwe dag begint en die kan niet zonder zijn bescherming. Meer dan een uur kijken we hoe het beeld van deze Hindoegod wordt versierd met bloemen, de melk van een heilige koe in zijn mond krijgt gegoten en rode make-up krijgt opgebracht.Ik ben ontroerd door de devotie van de mensen, de hele ceremonie is vreemd en indrukwekkend. Hindoeïsme heeft een verwarrende hoeveelheid goden en stromingen. Maar de Bakhti-beweging lijkt veel op het christendom. Vishnoe is de Ene God die dichtbij komt, in steeds weer nieuwe gestalten, Hij redt en beschermt. Bakhti betekent toewijding. En dat hebben de mensen. Iedere dag brengen ze bloemen en rijstoffers om God te eren, op een heilige plek ergens in hun tuin, of in de buurt.


Baburam, de collega van mijn dochter,  laat me later zien hoe je zo’n puja doet. 

Hij kiest een tempel uit waar ik mag filmen. 

Als hij klaar is met het brengen van zijn offers en gebeden, geeft hij me een stukje banaan. 

Food from the god, zegt hij. 

Ik voel me net als bij het avondmaal: door een goddelijk Geheim verbonden.  


Hier is een klein filmpje van deze puja:


Baburam liet mij ook zien hoe zijn ouders zijn schoonouders voor het eerst ontmoetten, en de rituelen die daarbij horen. En hoe na de geboorte van zijn dochtertje  de naamgeving plaats vond, met een naam waarvan de voorletter door de astroloog bepaald en op een dag die hij aangaf als 'auspiciuous' - onder een goede sterrenstand.


We bezochten de Pashupatinath tempel, een heilige plek aan de  Bagmati rivier, waar Hindoes afscheid nemen van hun dierbaren en na de crematie de as verstrooien in de rivier. Ik vond het een indrukwekkende en liefdevolle ceremonie. Hier kun je er een indruk van zien.


 Wat me het meeste trof tijdens mijn verblijf in Kathmandu was hoe religie een normaal onderdeel is van het dagelijks leven van iedereen. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit kleine filmpje, waar jongelui toevallig langs een heilige koe lopen en de god begroeten.


Sporen van God
Kun je iets van God merken ? Misschien wel.
Map
Info