Wassily Kandinsky 


Eén van de grondleggers van de abstracte schilderkunst is de Russisch-Franse Wassily Kandinsky.  

Diens (latere) werk roept a.h.w. een ruimte tussen de dingen op - en daarmee ook tussen de gedachtenstromen die ons in beslag nemen. Je kunt uren kijken naar diens Yellow, Red, Blue, en iedere keer weer iets anders waarnemen.  

Kandinsky: yellow, red, blue

 

Kandinsky was geïnteresseerd in wat er zich afspeelt in de hoofden van de mensen nog voor zij naar iets kijken. Wat daar gebeurt, dat is wat hij zichtbaar probeerde te maken.

 In het gemeentemuseum van Den Haag was de tentoonstelling Der blaue Reiter - met veel (vooral vroeg) werk van Kandinsky. Het was goed te zien hoe hij geleidelijk aan de vaste vormen loslaat om dichterbij de inhoud te komen - dat wat hij waarneemt als de essentie van wat hij ziet. Uiteindelijk zal hij zich gaan beperken tot enkele vaste geometrische vormen, iets dat nog verder doorgetrokken werd door Mondriaan.

 Hier zijn een paar voorbeelden:

Improvisatie III - Kandinsky

Improvisatie III - Kandinsky

Dit wordt wel het eerste abstracte schilderij genoemd. Hij schilderde het naar aanleiding van een concert van Schönberg (met a-tonale muziek). Er zijn nog de vormen van toeschouwers in een zaal te bespeuren. Muziek en kunst waren verwant, vond hij, dus je ziet zijn ritmegevoel terugkeren in de manier waarop hij schildert.

Ook hier zijn nog herkenbare vormen, maar al steeds vrijere associaties:

Gorge Improvisatie

 

Deze spreekt mij erg aan: improvisatie 26 heet hij. De energie spat er van af en alles lijkt naar een centrum te gaan en er ook uit voort te komen.     

Kandinsdky Improvisatie 26


Hier zijn nog een paar foto's die ik maakte van zijn schilderijen. In het echt is alles levendiger, het vibreert je tegemoet.
  
Sporen van God
Kun je iets van God merken ? Misschien wel.
Map
Info