Pierre FichetEen Franse schilder (overleden in 2007) die met vlammende kleuren abstracte kunst maakte. Aan het einde van zijn leven schilderde hij de 'veertien staties van het Kruis', een klassieke visuele pelgrimage die je in elke katholieke kerk tegen komt. Ze verbeelden de kruisgang van Jezus, met scènes uit de bijbel en legendes. Tegelijk is het een geloofsverhaal voor nú. Je kunt de kruiswegstaties lezen als een gebed: moge al ons menselijk lijden opgenomen zijn in de weg die Jezus ging: door de dood heen naar nieuw leven.  

Jezus ontmoet zijn moeder 

Ik was erg onder de indruk van zijn schilderijen en maakte een serie foto's. ALS JE DEZE LINK VOLGT, zie je een filmpje van zijn 14 staties, met muziek van Michael Sandgren.

 Fichet was een gedreven man. Hij vond dat het schilderen hevige emoties hoorde op te roepen en met een diepe ernst samengaat - alleen dan kan het tot hogere vreugde en menselijke prestatie voeren.

  «Face à la peintureil peut arriver que nous ayons peur, il peut arriver que nous ayons un désir fou comme face à l’amour, ou que nous soyons consolés comme par une prière. Cette gravité peut sembler excessive aux hédonistes, partisans de la « peinture agréable », mais cette gravité est justement l’épreuve qui mène aux joies supérieures et à l’accomplissement de l’homme

 Hier is zijn schilderij  'de hemelvaart', in een eerdere fase van zijn leven geschilderd. Sporen van God
Kun je iets van God merken ? Misschien wel.
Map
Info