Religieuze dialoog

 

SAJIDAH ABDUS SATTAR
AWRAHAM SOETENDORP
MARIANNE VONKEMAN

 

 EEN INTERRELIGIEUS DRIEGESPREK

 gevoerd in het dagblad Trouw

 van 15 april 1994 - 29 september 1995

 

 


 Drie-op-vrijdag was een dialoog-column in het dagblad Trouw tussen een jood: Abraham Soetendorp, een moslim: Sajidah Abdus Sattar en een christen: Marianne Vonkeman. De dialoog werd gevoerd in 1994-95, maar heeft nog altijd niets van hun actualiteit verloren. Op de volgende pagina's staan alle 77 columns. In 2010 gaven allen toestemming om deze hier te publiceren. 

Als je de columns wilt downloaden als pdf of als epub voor je e-reader, klik hier: 

drieopvrijdagcolumnscompleet.pdf  

Drie op Vrijdag - epub

 

Sajidah Abdus Sattar

  

Voor een introductie op het soefisme van  Sajidah Sattar, KLIK HIER voor een interview met haar.  

Sajidah schrijft (in 2010): Sinds mijn deelname aan de drie-weg-dialoog “Drie op vrijdag” zijn er zestien jaar verstreken. Slechts een ogenblik in de geschiedenis, maar veel tijd voor persoonlijke evolutie. Mijn diepe betrokkenheid, sinds mijn zestiende jaar, bij de meest spirituele stroming in de islam bracht me inmiddels een aanstelling bij het Nimatullahi Soefi Huis in Leiden. Eerst als coördinator, daarna als hoofd. Er worden meditatieve bijeenkomsten gehouden en er wonen ook enkele derwisjen. Mijn agenda, vroeger gevuld met afspraken voor lezingen en debatten, registreert nu vooral persoonlijke gesprekken. De vroegere stroom van publicaties is nu gereduceerd tot druppels. Wel is mijn vertaling van een boek over soefisme uitgekomen. En verder? Ouderdomklachten dienen zich aan. Maar wie weet wat er in weerwil daarvan nog tot stand kan komen … 


Abraham Soetendorp

Voor een interview met Abraham Soetendorp, KLIK HIER

Awraham Soetendorp was vanaf 1968 tot 2008 rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag. Soetendorp is president van de Europese Regio van de Wereld Unie van Progressief Jodendom en vicevoorzitter van het Global Forum of Spiritual and Parliamentary Leaders. Hij is oprichter van het Fonds Hoop voor Kinderen. Tevens is hij lid van het ‘International Green Cross’, het ‘Earth Charter‘, ‘Water for Life’, en de commissie voor Millennium Development Goals. In de beweging One Voice is hij actief in het bijeenbrengen van vredesgroepen in Palestina en Israël. 


Marianne Vonkeman


Ten tijde van deze columns was ik predikant in de Protestantse kerk de Ichthuskerk in Vlaardingen. Daarna werkte ik in het Kruispunt, Velserbroek en nu ben ik met emeritaat. Ik schrijf en ben redactielid van Herademing en ik beheer ook deze website. Van deze dialoog heb ik vooral onthouden dat het erg moeilijk is om werkelijk het gezichtspunt van een ander te kunnen zien. Met name als je tot de dominante geloofsvorm (christendom) behoort. Op de een of andere manier speelt altijd mee dat het christelijk geloof zo'n beetje tot de inboedel hoort in Nederland (zelfs al is dat de laatste jaren op de achtergrond geraakt).


Sporen van God
Kun je iets van God merken ? Misschien wel.
Map
Info