James Turell 


Een heel interessante kunstenaar is de Amerikaan James Turrell van wie in Kijkduin het 'hemels gewelf' te bekijken is. In het midden van de krater staat een soort bank waarop je kunt liggen en de hemelkoepel kunt beleven door de manier waarop de ruimte is vormgegeven. Het is echt een heel aparte ervaring. 

Hemels gewelf


Turrell is een Quaker en dat kun je merken aan zijn benadering van licht.  Hij schrijft zelf op zijn website als introductie: 

“My work is more about your seeing than it is about my seeing, although it is a product of my seeing. I’m also interested in the sense of presence of space; that is space where you feel a presence, almost an entity — that physical feeling and power that space can give.” 

Een aantal jaar geleden was in Nederland een tentoonstelling van zijn werk. Ik kwam er bijna ontdaan vandaan. Turell maakte de ruimte van de zaal haast letterlijk tastbaar door lichtinstallaties. En dat is een heel wonderlijke beleving. 

In deze korte film kun je iets van zijn manier van beleven met hem meemaken. Wat zie je eigenlijk als je kijkt?

Deze youtube film geeft een prachtig beeld van zijn installaties.  Al jaren is Turell bezig om lichtinstallaties in een krater te bouwen. Hier vind je meer daarover in een filmpje.  

Sporen van God
Kun je iets van God merken ? Misschien wel.
Map
Info