Muziek

   

Muziek heeft een eigen manier om iets te vertellen waar geen woorden voor zijn. De gevoeligheid ervan verschilt van mens tot mens en van leeftijd tot leeftijd. Het is altijd iets persoonlijks, al kun je wel groeien in je waardering voor sommige soorten muziek. Soms heb je ook wat hulp nodig, net als bij kunst of literatuur (of godsdienst).

 Op deze bladzijde wil ik een aantal links plaatsen waar je muziek kunt horen die voor mij sporen van God zijn. Ze trekken iets open wat met mijn ziel te maken heeft. Ik word blijkbaar vaak geraakt door Scandinavische en volksmuziek. Bij mijn natuurfilmpjes vind je ook het één en ander. Elders vind je overdenkingen bij cantates van Bach.

   

Arvo Pärt is geboren in 1935 in Estonia, één van de noordelijke staten.

  arvo pärt

   Hij was - en is - een experimenteel componist (hij schreef o.a. muziek gebaseerd niet op het 8-toons maar 12-toons muziekstelsel). Later ontwikkelde hij zich tot een van de beroemdste hedendaagse klassieke componisten. Zijn werk wordt minimal genoemd, o.a. omdat hij werkt met beperkte drieklanken ('klokken'). Of ook wel transcendent, vanwege religieuze muziek zoals het gregoriaans, of klassieke liturgische zang, die hij mengt met scandinavische en andere volksklanken.  Hieronder staat een (Engelstalig) filmpje waarin Björk hem interviewt over zijn muziek. Ze beschrijft de twee verschillende stemmen die in zijn composities doorklinken en vergelijkt het met Pinnokio en Japie de krekel die op zijn schouder zit en hem steeds aanwijzingen geeft. Pärt vindt dat een mooie vergelijking en vertelt haar dat hij het als twee bewegingen ziet: de gecompliceerde muzieklijn verhaalt zijn zonden, en de diepe eenvoudige basislijn klinkt van vergeving. Subjectief en objectief, zoals hij zegt (!). In het filmpje hoor je op de achtergrond wat muziek van hem. KLIK HIER

   

Er is veel van hem te vinden op Youtube. Hier is een link naar De Profundis, gebaseerd op psalm 130: uit de diepten roep ik. KLIK HIER

       

John Luther Adams is een hedendaags componist die zich door mystieke werken laat inspireren. Hij komt uit Alaska en dat is in zijn muziek wel te horen.


       

Hij trof me in eerste instatie omdat hij ook iets heeft met T.S. Eliot, en met The Cloud of Unknowing, een bekend mystiek werkje waar ik ooit een inleiding voor heb geschreven. Hij heeft er een hele symfonie op gebaseerd. Hier is de link naar zijn site, daar staan fragmenten van zijn muziek op en ook enkele artikelen. 

Hier vertelt hij over een compositie van hem

Die compositie kun je ook op youtube vinden.


 Een ander geluid komt van het fluitspel van de Indiaanse Mary Youngblood. Hier is de link naar een podcast uit 1998 waar ze op het Smithsonian Folklife Festival speelt. De wind op de prairies klinkt erin door.

  Mary Youngblood op de plains flute

Mary youngblood

   

Dit is de link naar haar site, (waar je ook muziek kunt horen): https://www.maryyoungblood.com/

     

Nog meer native music kun je horen van Mari Boine, een Saami zangeres uit Lapland, die jazz elementen en inheemse muziek met elkaar mengt.

 

Hier kun je een interview met haar zien over Saami muziek. Ze vertelt hoe het christendom van haar ouders de sjamanistische zang van de Saami verwierp, en wat een bevrijding het betekende om haar eigen bronnen te hervinden. Je kunt de kracht ervan goed horen in haar muziek.

   


             

Een andere hedendaagse componist die zich laat inspireren door spirituele tradities is

 

 John Tavener


Hij is erg bekend geworden nadat zijn Song for Athene gespeeld werd op de begrafenis van Prinses Diana - nog altijd een ontroerend moment als je het weer ziet. Tavener is, evenals Pärt, sterk beïnvloed door de Grieks-orthodoxe kerkmuziek. Ik hoorde zijn Prayer of the Heart (geschreven voor en oorspronkelijk uitgevoerd door Björk) voor het eerst tijdens een opvoering onder de Van Brienenoordbrug in Rotterdam tijdens een fantastische theaterbootreis. Minimale muziek op 15 minuten hartslag, een sonore bastoon en het Orthodoxe Jezusgebed  Jesus Christ have mercy on me in drie talen. 

Met de rauwe stem van Björk onvergetelijk, luister maar.


     

Er is veel van zijn muziek op internet te vinden. Hier is een link naar een andere bekende compositie van hem: The Lamb

   


   

Sporen van God
Kun je iets van God merken ? Misschien wel.
Map
Info