Het leven

Only through time time is conquered (T.S. Eliot)


Het leven zelf heeft een werkingskracht. Het vormt - en misvormt soms ook. Uiteraard is het zaak om dat psychologisch een beetje in beeld te krijgen voor jezelf. Mensen kunnen zichzelf misvormen, anderen kunnen dat aan je doen, of vreselijke ervaringen van het leven vragen een tol. Toch blijkt vaak dat mensen weerbaar zijn. Ze kunnen van alles mee maken en toch blijft er een kern onaangetast. Niet altijd, niet voor iedereen, maar verwonderlijk vaak wel. 

Op de volgende bladzijden worden geloofsinzichten naast het gewone leven gelegd. In columns, artikelen of lezingen wordt de werkingskracht van het leven onderzocht. Maar dan steeds vanuit het perspectief van de spiritualiteit. De wijsheid van kerk en traditie schijnt een heel eigen licht op onze gewone menselijke ervaringen. Dood en leven, liefhebben, burnout, lijden, erotiek, kwaad en zegen, het doet allemaal mee in de weg met God.

De bijbel geeft het beeld van God als een pottenbakker. De handen van de pottenbakker omvatten de klei en vormen die naar iets dat de Maker voor ogen heeft. Eckhart, een mysticus, zei het eens zo: God werkt en ik word. Dwars door de werking van het leven is er nog meer aan de hand: een vorming door God. In de traditie wordt zelfs gesproken van drie soorten van vorming: vorming, omvorming en overvorming. 

De eerste: vorming, gaat over het in stand houden van je eigen leven. Je bent er omdat God jou in stand houdt, ieder moment. Zíjn adem geeft jou leven. Omvorming gaat over het leren liefhebben: het leven zelf wil je dat leren, als je goed luistert. Het wil alles wat je meemaakt zo omvormen dat je er een beter en vrijer mens van wordt - en je omgeving ook.

En overvorming is wat God tenslotte zelf aan ons voltooit: over alle tijdelijkheid van ons leven komt een glans van eeuwigheid: God zelf.Sporen van God
Kun je iets van God merken ? Misschien wel.
Map
Info