sporen van God
mystiek
ervaring
natuur
christendom
kerk
gebed en meditatie
andere godsdiensten
kunst
God en oud schroot
kunstenaars
vermeer
albert hirsch
chagall
marijke de goey
christo
antony gormley
kandinsky
paul klee
james turell
miro
christian lapie
glaskunst
peter gentenaar
saša karalić
ricardo licata
brombacher
titus carmel
alexander calder
alfred manessier
pierre fichet
jan weissenbruch
rembrandt
rembrandt2
literatuur
muziek
ikonen
het leven
kwaad en lijden
cursus
links
over deze site
contact
Sitemap

 

 

 

Alfred Manessier

 

Alfred Manessier (1911 - 1993)

 

 

Deze Franse schilder ontdekte ik op een tentoonstelling die in zijn geboortestreek werd gehouden. Hij maakte litho's (en later wandkleden ervan) bij teksten uit de Geestelijke gezangen van Johannes van eht Kruis. Dat filmpje kun je hier zien.

 

Daarna bezocht ik een kerkje in Abbeville, waar hij de glas-in-loodramen heeft ontworpen. Manessier is een intrigerende persoon. Met een vriend ging hij mee naar een katholiek klooster. Dat raakte hem zodanig dat zijn verdere ontwikkeling als kunstenaar een nieuwe richting insloeg. Hij maakte metersgrote schilderijen, vaak geïnspireerd door het licht van de baai van de Somme. Of door actuele politieke situaties. Veel van zijn werken zijn opgedragen aan bekende personen als Marten Luther King, Oscar Romero, of aan een onbekende moeder van een ter dood veroordeelde gevangene in de tijd van Franco. Hij zette zich in voor een Franse gijzelaar in Beiroet en schilderde de sloppenwijken (favella's) waar Dom Helder Camara werkte. Een liefhebber van Mozart, werd het jaarlijkse muziekfestival in San Riquier in 2012 aan deze inwoner van de Somme gewijd. In het museum daar is tot september 2012 een tentoonstelling van zijn werk. Als ode aan hem maakte ik een fotofilmpje van het licht in de Sommebaai: KLIK HIER.

 

Hieronder zijn een paar afbeeldingen van zijn werk dat door het licht bij de baai van Crotoy is geïnspireerd. Op de volgende bladzijde kun je zijn glas-in-loodramen zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eén van de favella's :

 

 

 

 

 

Verder